- Hizmetlerimiz
K Belgesi İşlemleri
K YETKİ BELGELERİ
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve 08.01.2018 tarih ve 30295 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile Karayolu Taşımacılık faaliyetleri için standartlar belirlenmiştir. Söz konusu Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre ,K Yetki Belgeleri Karayolu ile yük ve eşya taşımacılığı faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişilerin almak zorunda oldukları yetki belgeleridir.
K YETKİ BELGESİ TÜRLERİ
Odamız ; Odalar Birliği tarafından, K yetki belgesi düzenlenmesi için yetkilendirilmiş odalardan biridir.
7 çeşit K Belgesi vardır:
K1 YETKİ BELGESİ : (TİCARİ AMAÇLA EŞYA TAŞIMACILIĞI YAPACAKLARA VERİLİR.)
K1 Yetki Belgesi almak için gerçek kişilerin “ticari” olarak tescil edilmiş en az 1 birim özmal taşıt ve 25 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları.
Tüzel kişiliklerin “ticari” olarak tescil edilmiş en az 2 birim özmal taşıt ve 50 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları gerekmektedir.
Asgari kapasitenin hesaplanmasında çekici cinsi taşıtların katar ağırlıkları ile kamyon ve kamyonet cinsi taşıtların azami yüklü ağırlıkları dikkate alınır.
K1(Ö) YETKİ BELGESİ : (TİCARİ AMAÇLA ÖZEL AMAÇLI TAŞITLARLA EŞYA TAŞIMACILIĞI YAPACAKLARA VERİLİR.)
K1(Ö) Yetki Belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerin “ticari” ve “özel amaçlı” olarak tescil edilmiş en az 1 birim özmal taşıt sahibi olmaları gerekmektedir.
K2 YETKİ BELGESİ : (HUSUSİ TAŞIMACILIK YAPACAKLARA VERİLİR.)
K2 Yetki Belgesi almak için gerçek ve tüzel kişilerin en az 1 birim özmal taşıt sahibi olmaları gerekmektedir.
K3 YETKİ BELGESİ: (TİCARİ AMAÇLA TAŞINMA EŞYASI TAŞIMACILIĞI YAPACAKLARA VERİLİR.)
K3 Yetki Belgesi almak için başvuranların “ticari” olarak tescil edilmiş en az 2 birim özmal taşıt ve 35 tonluk asgari kapasiteye sahip olmaları gerekmektedir.
Asgari kapasitenin hesaplanmasında çekici cinsi taşıtların katar ağırlıkları ile kamyon ve kamyonet cinsi taşıtların azami yüklü ağırlıkları dikkate alınır.
K1* YETKİ BELGESİ: (YÜKLÜ AĞIRLIĞI 3,5 TONDAN DÜŞÜK ARAÇLARLA (KAMYONET VB) TİCARİ AMAÇLA EŞYA TAŞIMACILIĞI YAPACAKLARA VERİLİR.)
K1* Yetki Belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerin “ticari” olarak tescil edilmiş en az 1 birim özmal taşıt sahibi olmaları gerekmektedir.
K2* YETKİ BELGESİ: (YÜKLÜ AĞIRLIĞI 3,5 TONDAN DÜŞÜK ARAÇLARLA (KAMYONET VB) HUSUSİ TAŞIMACILIK YAPACAKLARA VERİLİR.)
K2* Yetki Belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerin en az 1 birim özmal taşıt sahibi olmaları gerekmektedir.
K3* YETKİ BELGESİ: (YÜKLÜ AĞIRLIĞI 3,5 TONDAN DÜŞÜK ARAÇLARLA (KAMYONET VB) TİCARİ AMAÇLA TAŞINMA EŞYASI TAŞIMACILIĞI YAPACAKLARA VERİLİR.)
K3* Yetki Belgesi almak için başvuran gerçek ve tüzel kişilerin “ticari” olarak tescil edilmiş en az 1 birim özmal taşıt sahibi olmaları gerekmektedir.
YETKİ BELGELERİNDE ASGARİ KAPASİTE ZORUNLULUĞU
Yetki Belgesi sahipleri ; faaliyetleri süresince Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak hareket etmek ve asgari kapasitelerini korumak zorundadır.Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 14.Maddesi asgari kapasite ile ilgili hükmü düzenlemiştir.Bu Madde’nin 21. fıkrası gereğince;
Yetki belgesi sahipleri, yetki belgesi eki taşıt belgelerinde kayıtlı taşıtlarının;
a) Kazaya uğradığı,yandığı,hurdaya ayrıldığı veya benzeri mücbir sebepten dolayı iş göremez duruma geldiği,
b) Satıldığı,
c) Kendi istekleriyle düşüldüğü,
ç) Yaşları nedeniyle asgari kapasiteden sayılmadığı,
d) 24 üncü maddenin üçüncü fıkrası gereğince re’sen düşüldüğü,
tarihler esas alınmak kaydıyla, bu maddede öngörülen asgari kapasite şartını kaybetmeleri ve asgari kapasitenin kaybedildiği süre toplamının, 17 nci maddede belirlenen yetki belgesi geçerlilik süresi boyunca 630 takvim gününden fazla olması halinde, yetki belgesi iptal edilir.